Nieuws

Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5 jaar na aankoop. Wij leggen je graag uit wat deze renovatieplicht zoal betekent voor je verwarmingsinstallatie.

In Vlaanderen zijn er maar liefst 3 miljoen woningen waarvan slechts 3,5 % over een EPC-label A beschikt. Er leeft dan ook het ambitieuze plan om tegen 2050 al die woningen duurzamer te maken. Daarom werd de regelgeving rond het verlaagd btw-tarief bij sloop en heropbouw verlengd tot eind december 2023 en geldt sinds 1 januari 2023 de renovatieplicht bij de aankoop van een nieuwe woning. Ben je al eigenaar van een woning, dan heb je tot 2030 de tijd om het energielabel minstens naar D te brengen. Kortom er is voor veel mensen werk aan de winkel!

Energetisch renoveren

Vele woningen zullen hun energieprestatieniveau of EPC-label dus moeten opkrikken met een energetische renovatie. Daarbij wordt naast het dak, de muren en het buitenschrijnwerk ook vaak de verwarmingsinstallatie onder handen genomen. Op die manier kan je overschakelen op een andere, lees duurzamere, energiebron.

Met het uitfaseringsplan van de Vlaamse Overheid is verwarmen met mazout niet langer een optie bij zo’n renovatie. Sinds 2022 mag je geen nieuwe mazoutketel meer plaatsen in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning tenzij er in je straat geen aardgas beschikbaar is. Moet je bestaande verwarmingsinstallatie op mazout plaats maken voor een andere energiebron? Weet dan dat je wettelijk verplicht bent om je oude mazouttank te laten verwijderen of te saneren.

Waarom je mazouttank verwijderen?

Elke ongebruikte mazouttank, ongeacht de locatie, vormt een risico op bodemverontreiniging. Het residu dat in je mazouttank blijft zitten bevat namelijk slib, restjes mazout en water dat na verloop van tijd door barst- en roestvorming in de bodem kan sijpelen. En aangezien er geen periodieke keuringen meer uitgevoerd worden bij ongebruikte tanks, wordt deze bodemverontreiniging laattijdig en zelfs niet gedetecteerd. Een ramp voor het milieu. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en wordt een verplichte sanering opgelegd.

Verlaagd btw-tarief

Schakel je bij een energetische renovatie over naar een andere energiebron, dan kan je gelukkig genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sanering van je mazouttank. Na het saneren krijg je trouwens ook nog een officieel attest als bewijs van de sanering. Hou dit zeker bij moest je ooit je woning willen verkopen.

Ben je bezig met een renovatie en wil je je mazouttank in alle veiligheid en volgens de regels laten saneren? Neem dan contact op met de experts van All-in Tank Service op het gratis nummer 0800 11 206 of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen