Nieuws

Wat te doen als je tijdens een renovatie je verwarmingsinstallatie wilt vervangen?

Wanneer je overweegt om je verwarmingsinstallatie te vervangen tijdens een renovatie, zijn er tegenwoordig verschillende opties beschikbaar wat betreft warmtebronnen. Of je nu kiest voor dezelfde warmtebron, verschillende warmtebronnen wilt combineren, of je afvraagt wat er vandaag de dag nog mogelijk en toegestaan is voor jouw renovatieproject, All-in Tank Service biedt een kort overzicht van de beschikbare mogelijkheden en geeft tips over wat te doen met je oude of bestaande mazoutinstallatie.

Energiezuinige verwarmingsbronnen

Bij het kiezen van een nieuwe verwarmingsbron tijdens een renovatie, heb je tegenwoordig een brede waaier aan mogelijkheden. Het verwarmen van je huis kan namelijk aanzienlijk veel energie verbruiken. Gelukkig zijn er nu ook verschillende energiezuinige opties beschikbaar om zowel je huis als je sanitair water te verwarmen.

  • Warmtepompen: Met warmtepompen verwarm je niet alleen je huis energiezuinig en milieuvriendelijk, je kan er ook mee besparen op verwarmingskosten. Een warmtepomp verbruikt namelijk energie die wordt onttrokken uit de bodem, grondwater of de lucht.
  • Zonnecollectoren: Door een door zonne-energie gestuurde warmwaterketel te combineren met zonnepanelen, kun je genieten van gratis zonne-energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee.
  • Condensatieketel: Deze oplossing maakt gebruik van een deel van de opgewekte warme rookgassen. In combinatie met een warmwaterboiler kun je hiermee ook zorgen voor warm water en besparen op aardgas of mazout.

Wat te doen met mijn mazoutinstallatie?

Wat betreft mazoutinstallaties is de wet duidelijk: vanaf 1 januari 2022 mogen er in Vlaanderen geen nieuwe mazoutketels meer worden geplaatst in nieuwbouw- of bestaande woningen. Alleen in straten waar geen aardgas beschikbaar is, mag een nieuwe mazoutketel worden geïnstalleerd of een bestaande mazoutketel worden vervangen.

En dan is er nog de mazouttank. Wanneer je overstapt op een nieuwe energiebron, ben je wettelijk verplicht om je mazouttank definitief buiten gebruik te stellen. Elke ongebruikte mazouttank, zelfs als deze leeg is, bevat namelijk een residu van slib, restjes mazout en water. Als dit residu via een lek of een scheurtje in de mazouttank in contact komt met de bodem, veroorzaakt dit bodemverontreiniging. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en is het reinigen en verwijderen van een ongebruikte mazouttank verplicht.

Indien het reinigen en verwijderen van je mazouttank deel uitmaakt van een uitgebreid renovatieproject, zoals het vervangen van je centrale verwarming, kom je mogelijk in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

Ben je van plan om je verwarmingsinstallatie te vervangen tijdens een renovatie en moet je oude mazoutinstallatie plaatsmaken? Doe dan een beroep op onze experts om je mazouttank te reinigen en verwijderen. Vraag nu je offerte aan of bel gratis naar 0800 11 206.