Nieuws

Verbod op plaatsing nieuwe mazoutketel: hoe zit het nu eigenlijk?

Je hoorde het al op het nieuws: de Vlaamse regering streeft naar een koolstofarme samenleving door het gebruik van mazout stelselmatig uit te faseren. Concreet: vanaf 1 januari 2022 mogen er in Vlaanderen géén nieuwe mazoutketels meer geplaatst worden in nieuwbouw- of bestaande woningen. Wil dat dan zeggen dat jij gedoemd bent om afscheid te nemen van de heerlijke warmte van mazout? Ab-so-luut niet!

Even nuanceren

Verwarm jij al met mazout? Dan is er momenteel geen vuiltje aan de lucht. Als je mazoutketel nog in goede staat is, kun jij nog jaren genieten van de gezellige warmte van mazout. Je hoeft hiervoor geen extra kosten te maken of premies te betalen. Ook kun je nog steeds herstellingen laten uitvoeren aan je ketel en kan je aparte onderdelen, zoals een brander of pomp, laten vervangen.

De regel is dus enkel van toepassing voor wie een volledig nieuwe mazoutketel wil plaatsen in een bestaande óf nieuwbouwwoning. Woon je in een straat waar geen aardgas beschikbaar is? Dan mag je uiteraard wél een nieuwe mazoutketel laten installeren of je bestaande mazoutketel laten vervangen. Zelfs in het geval van een nieuwbouwwoning.

Onveranderde service

Als je een mazoutinstallatie hebt, kan je blijven rekenen op onze vakmannen voor de verplichte periodieke keuring van je mazouttank. Stap je – om welke reden dan ook – toch over naar aardgas of een andere energiebron? Dan ben je bij wet verplicht om je mazouttank te laten saneren. Ook daarvoor kan je nog steeds bij ons terecht.

Heb je nog vragen rond de nieuwe regelgeving?

Vraag gerust meer informatie aan onze specialisten via het contactformulier of het gratis nummer 0800 11 206.