Nieuws

5 voordelen van een tijdige keuring van je mazouttank

In de meeste gevallen is de keuring van je mazouttank wettelijk verplicht, maar eigenlijk is het altijd een goed idee om je mazouttank regelmatig te laten keuren door een erkende technicus. Van het vermijden van schade aan je installatie tot het vermijden van een kostelijke bodemverontreiniging, een tijdige keuring heeft niks dan voordelen.

1. Je vermijdt bodemverontreiniging

Een lek in je mazouttank kan ervoor zorgen dat er mazout in de bodem sijpelt. En dat kan een dure zaak worden. Door een tijdige keuring bescherm je dus niet alleen de natuur, maar vermijd je ook de hoge kosten van een bodemsanering. Bij een bovengrondse mazouttank kan je zelf veel sneller een lek zien, maar uit ervaring weten we dat, ook al is het niet verplicht, het bij deze tanks toch loont om deze af en toe eens te laten nakijken. Tijdens de keuring kunnen potentiële problemen, zoals zeer kleine scheurtjes, al aangekaart worden. Die scheurtjes kunnen vormen nu nog geen probleem, maar kunnen wel groter worden en schade (en een lek) veroorzaken.

2. Je bent in orde met de wetgeving

Vaak is het wettelijk verplicht om je mazouttank periodiek te laten keuren. De regelgeving die voor jou telt, hangt af van de regio waar je woont, de grootte en het type (een ondergrondse of bovengrondse mazouttank). 

3. Je verhoogt de levensduur van je mazouttank en installatie

Je kan je mazouttank maar beter regelmatig laten keuren om de aanwezigheid van water te detecteren. Als dit het geval is, wordt dit water verwijderd zodat het niet in je verwarmingsinstallatie terechtkomt. Op die manier vermijd je vroegtijdige en vooral onnodige kosten aan je verwarmingsketel.

4. Je bent verzekerd van je volgende mazoutlevering 

Als een periodieke keuring van je mazouttank wettelijk verplicht is en je hebt geen geldig keuringsbewijs meer, dan mag je mazoutleverancier niet leveren. Je mazouttank moet dus voorzien zijn van een groene of oranje dop mét geldige keuringsdatum. Wie wil vermijden dat zijn mazoutleverancier moet terugdraaien, zorgt dus maar beter voor een tijdige mazouttankkeuring.

5. Je kan vlotter je woning verkopen

Een mazouttank met rode dop, zonder merkplaat of geldig conformiteitsattest kan voor kosten of onmin zorgen bij de verkoop van je huis. De wet zegt niets over een certificaat bij een verkoop, maar het is toch sterk aangeraden. Een geldig keuringsattest geeft immers een goede indruk aan je koper, die op zijn beurt niet meteen een keuring moeten laten uitvoeren.

Laat je mazouttank keuren door erkende technici