Nieuws

De controle van je mazouttank: groene, oranje of rode dop?

De controle van je ondergrondse mazouttank is een taak die is weggelegd voor een erkend technicus. Tijdens de controle zal hij nagaan of er water en slib aanwezig is in de mazouttank, of het lekdetectiesysteem naar behoren werkt, of de overvulbeveiliging functioneert en natuurlijk of de mazouttank geen lekken vertoont. Zodra de controle van je mazouttank is uitgevoerd, ontvang je een officieel attest samen met een groene, oranje of rode merkplaat. Maar wat is het verschil is tussen deze drie kleuren?

Groene dop: je mazouttank is helemaal in orde

Na de controle van je mazouttank ontvang je een wettelijk conformiteitsattest. Als de mazouttank geen defecten of gebreken vertoont en goedgekeurd is voor gebruik, dan wordt dit vermeld in het attest. In de volksmond spreekt men in het geval van een goedgekeurde tank ook wel over een ‘groene dop’. Vroeger werd een goedgekeurde mazouttank namelijk voorzien van een groene dop op de vulmond. Tegenwoordig bevestigt onze erkende technicus een groen identificatieplaatje met vermelding van zijn erkenningsnummer, datum van de controle en datum van de eerstvolgende controle. Het belangrijkste bewijsstuk van een goedgekeurde mazouttank blijft echter het officiële keuringsattest. Dit document dient als officieel bewijs en dien je dus goed bij te houden.

Oranje dop: 6 maanden om gebreken aan je mazouttank op te lossen

Een oranje merkplaat ontvang je wanneer je mazouttank afgekeurd is omdat er bepaalde gebreken zijn zonder risico op bodemverontreiniging. In het keuringsattest worden de gebreken benoemd. Je mag de mazouttank voorlopig gebruiken en krijgt 6 maanden tijd om herstellingen en/of aanpassingen te laten uitvoeren aan de mazouttank. Na de werken laat je de mazouttank herkeuren en ontvang je bij een positief resultaat de nodige groene merkplaat en een positief conformiteitsattest.

Rode dop: je mazouttank mag niet langer gebruikt worden

Met een ‘rode dop’ is je mazouttank afgekeurd. Dat betekent dat de mazouttank ernstige gebreken vertoont die een risico op bodemverontreiniging vormen of dat de tank niet meer hersteld kan worden. Je kan je mazouttank dan het best verwijderen of laten reinigen en buiten dienst laten stellen. Reken hiervoor op de experts van All-in Tank Service. Onze technici kunnen de mazouttank verwijderen zodat we het gevaar voor bodemverontreiniging wegnemen. We kunnen eveneens een tijdelijke noodtank plaatsen zodat je niet zonder verwarming of warm water valt. 

Een tip van de All-in Tank Service experts

Enkel ondergrondse mazouttanks hebben een verplichte periodieke keuring om eventuele bodemverontreiniging tijdelijk op te sporen. Onze experts raden aan om je bovengrondse mazouttank om de 3 à 5 jaar te laten nakijken. Zo spoor je mogelijke defecten sneller op en kan je ook hier eventuele bodemverontreiniging voorkomen.

Heeft jouw mazouttank nood aan een controle? Klik hier!