Nieuws

Waarom je mazouttank verwijderen

Een mazouttank die niet meer gebruikt wordt, moet je volgens de wet vakkundig verwijderen. Bijvoorbeeld wanneer een mazouttank is afgekeurd en een rode merkplaat heeft gekregen. Is het niet meer mogelijk of wenselijk om de mazouttank te herstellen, dan is definitief verwijderen aan de orde. In een niet-gebruikte mazouttank zit immers altijd nog residu. Om de natuur te beschermen is het noodzakelijk om niet-gebruikte mazouttanks te verwijderen. Welke verplichtingen zijn van toepassing op jouw situatie?

Verwijderen van je ondergrondse mazouttank

Werd de ondergrondse mazouttank gebruikt voor de verwarming van je woning? Dan ben je wettelijk verplicht de mazouttank te laten leegpompen, proper maken en uitgraven. Is het verwijderen technisch onmogelijk? Bijvoorbeeld omdat de mazouttank onder een oprit gelegen is of wanneer het verwijderen stabiliteitsgevaar voor je woning veroorzaakt? Dan moet de mazouttank opgevuld worden met een inert materiaal zoals zand of bioschuim. Zodra de mazouttank verwijderd is, ontvang je van All-in Tank Service een officieel certificaat waaruit blijkt dat de verwijdering van je ondergrondse mazouttank door één van onze erkende technici uitgevoerd werd volgens de regels van het vak.

Verwijderen van je bovengrondse mazouttank

Heb je een bovengrondse mazouttank die je moet verwijderen? In dat geval ben je in Vlaanderen wettelijk verplicht de mazouttank te laten leegpompen, proper maken en verwijderen. Specifiek in Vlaanderen is het voor mazouttanks van 6000 liter (5000 kg) of minder strikt genomen niet verplicht om de mazouttank te verwijderen. Maar omdat bovengrondse mazouttanks na neutralisatie niet langer gebruikt mogen worden, worden zij in de meeste gevallen gewoon verwijderd. Zo kan je de plaats die vrijkomt na het verwijderen van je mazouttank weer nuttig besteden. Als het mogelijk is, voeren we de mazouttank in zijn geheel af. Als dat niet kan, dan wordt de mazouttank eerst vonkvrij verschroot met een knabbelschaar en vervolgens in aparte delen weggevoerd.

Toepasbaar btw-tarief en premies

Voor het verwijderen van je mazouttank is het normale btw-tarief van 21% van toepassing. Er zijn echter een aantal situaties waarbij je kan genieten van het verlaagd btw-tarief van 6%. Dat is het geval wanneer het verwijderen van je mazouttank kadert binnen een grondig renovatieproject of wanneer je je mazouttank vervangt door een nieuw exemplaar. Meer informatie vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Laat je mazouttank professioneel verwijderen