Nieuws

Jouw mazouttank leegpompen en saneren in 3 stappen

Heb je een afgekeurde mazouttank, schakel je over op een andere energiebron of gebruik je je mazouttank gewoon niet (meer)? Dan ben je wettelijk verplicht om je mazouttank leeg te pompen en te saneren. De experts van All-in Tank Service staan klaar om je hierbij een handje te helpen.

Stap 1: mazouttank leegpompen

De sanering van je mazouttank begint altijd met het leegpompen van de tank. Dat is belangrijk om een eventuele bodemverontreiniging te vermijden en ervoor te zorgen dat je mazouttank veilig buiten gebruik kan worden gesteld. Wanneer we je mazouttank leegpompen, vermijden we immers dat achtergebleven mazout zijn weg naar de ondergrond vindt en milieuschade veroorzaakt.

Wanneer er nog bruikbare brandstof in je tank zit, gaan we dus eerst je mazouttank leegpompen en slaan we het overschot op in een tankwagen. De overgebleven mazout kan dan nog worden overgebracht naar een ander adres (als je ouders bijvoorbeeld wel nog mazout gebruiken) zodat er geen brandstof verloren gaat.

Moet je mazouttank niet worden gesaneerd, maar wil je wel je mazouttank laten leegpompen? Dan kan je uiteraard ook een beroep doen op onze experts. Zij hebben een ruime ervaring met het leegpompen van mazouttanks en zullen ook jouw tank met veel plezier onder handen nemen.

Stap 2: mazouttank reinigen

Na het leegpompen van je mazouttank gebruiken we een vacuümpomp om het nog aanwezige vloeibaar afval (mazout en slib) over te pompen naar een afvalreservoir in onze reinigingswagen. Wanneer alle schadelijke stoffen zijn afgevoerd, reinigen we de binnenkant van je mazouttank onder hoge druk met een gespecialiseerd reinigingsmiddel.

Stap 3: mazouttank opvullen of verwijderen

> Bovengrondse mazouttank

Een bovengrondse mazouttank die niet meer in gebruik is, wordt in Vlaanderen doorgaans altijd verwijderd. Voor mazouttanks van 6000 liter (5000 kg) of minder is het strikt genomen niet verplicht, maar omdat de meeste mensen de plaats die vrijkomt nuttig besteden, wordt een bovengrondse mazouttank meestal verwijderd. Als het mogelijk is, voeren we je mazouttank in zijn geheel af. Kan dat niet? Dan gebruiken we een knabbelschaar om de tank eerst vonk-, rook- en geurvrij te verschroten, zodat we de aparte delen daarna kunnen wegvoeren.

> Ondergrondse mazouttank

Als je je ondergrondse mazouttank gebruikte om je woning te verwarmen, moet de tank volgens de wet worden uitgegraven. Is dat technisch niet mogelijk omdat de mazouttank bijvoorbeeld onder je oprit ligt of het uitgraven stabiliteitsgevaar voor je woning veroorzaakt? Dan vullen we je mazouttank op met een inert materiaal zoals zand of schuim.

Laat je mazouttank professioneel leegpompen en saneren