Nieuws

6 redenen om je mazouttank op tijd te laten keuren

Breng jij warmte in huis met de hulp van mazout? Dan doe je er goed aan om je mazouttank op tijd te laten keuren. In sommige gevallen is dat wettelijk verplicht, maar eigenlijk is het altijd verstandig om je mazouttank periodiek te laten keuren door een erkende technicus. Waarom juist? Dat zetten we voor jou graag op een rijtje.

1. Vermijd bodemverontreiniging 

Mazout is een efficiënte energiebron om je huis te voorzien van gezellige warmte. Maar mazout en onze aardbodem zijn niet de beste vrienden. Als je ondergrondse stookolietank lekt, ontstaat het risico dat er mazout in de bodem dringt. Dat is een opdoffer voor het milieu die we allemaal willen vermijden. Door je mazouttank te laten keuren, bescherm je dus niet alleen de natuur, maar vermijd je ook eventuele hoge kosten van een bodemsanering bij een lek. Bij een bovengrondse stookolietank is het risico op bodemvervuiling beperkt, onderzoek toonde echter wel aan dat het loont om deze af en toe eens na te laten kijken. Het is ook zo dat een bovengrondse stookolietank moet gecontroleerd worden bij de plaatsing ervan.

2. Wees in orde met de wetgeving

Om de veiligheid te garanderen, is het in veel gevallen wettelijk verplicht om je mazouttank periodiek te laten keuren. Welke regelgeving van toepassing is, hangt af van de grootte en het type (ondergrondse tank of bovengrondse tank). Bovendien is er een verschillende wetgeving in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

3. Garandeer een dekking door je verzekering

Niet alleen de overheid, maar ook de meeste verzekeringsmaatschappijen hechten belang aan de goede staat van je mazouttank. Bepaalde familiale verzekeringen en brandpolissen dekken mazoutschade op voorwaarde dat je mazouttank voldoet aan de wettelijke regels en je de mazouttank dus laat controleren door een erkend expert. Zulke polissen kunnen zelfs tussenkomen in het geval dat een bodemsanering noodzakelijk is. Je mazouttank keuren is dus de moeite waard, alleen al om ervoor te zorgen dat je verzekeringstechnisch gerust bent.

4. Verhoog de levensduur van je mazouttank en installatie

Wil je lang plezier hebben van zowel je mazouttank als je verwarmingsinstallatie? Ook dan is het belangrijk je mazouttank regelmatig te laten keuren, onder meer op de aanwezigheid van water en slib. Algemeen onderzoek (maart 2009) toonde aan dat er doorheen de tijd immers condensatiewater in je mazouttank kan ontstaan. Als er bij de controle water vastgesteld wordt, dan kan dit uit de mazouttank verwijderd worden zodat het niet in je verwarmingsinstallatie terechtkomt. Zo vermijd je vroegtijdige en vooral onnodige kosten aan je verwarmingsketel.

5. Zorg dat je mazoutlevering kan doorgaan

Wist je dat je mazoutleverancier jouw mazouttank niet mag vullen als je deze niet laat keuren? Om mazout te mogen leveren moet de mazouttank van een groene dop of een oranje dop voorzien zijn die aangeeft dat het welzijn van het milieu gewaarborgd is. Wil je je huis verwarmen, dan zorg je best dat je mazouttank goedgekeurd is.

6. Ga voor een vlottere verkoop van je woning

Een mazouttank met rode dop, zonder merkplaat of geldig conformiteitsattest geldt als een niet-gereglementeerde mazouttank. Strikt gezien zegt de wet niet dat er een certificaat aanwezig moet zijn bij de verkoop, maar het is toch sterk aan te raden. De overdracht van een niet-gekeurde mazouttank kan immers aanleiding geven tot grote kosten. En dat is een punt van discussie dat de verkoop van je woning moeizamer kan maken. Kan je een geldig keuringsattest van je mazouttank voorleggen? Dan weet de koper ook dat de mazouttank voldoet en dat het nog eventjes duurt vooraleer hij de mazouttank opnieuw moet laten keuren.

Laat je mazouttank keuren door erkende technici