Nieuws

5 redenen om tijdig een controle van je stookolietank in te plannen

Verwarm je je woning met stookolie? Dan ben je in sommige gevallen wettelijk verplicht om periodiek een controle van je stookolietank in te plannen. Maar ook als je geen verplichting hebt, is het verstandig om je stookolietank op tijd te controleren en daar zijn vijf goede redenen voor.

1. Geen bodemverontreiniging

Stookolie is een efficiënte energiebron voor de verwarming van je woning. Maar als je stookolietank lekt, kan de brandstof in de bodem dringen en aanleiding geven tot bodemverontreiniging. Aangezien we met z’n allen zo lang mogelijk van onze aarde willen genieten, kan je zo’n risico beter vermijden. Door je stookolietank in orde te houden en tijdig een controle in te plannen, bescherm je in de eerste plaats de natuur, maar vermijd je ook dat je moet opdraaien voor de hoge factuur van een bodemsanering in geval van een lek.

2. Wees in orde met je verzekering

Mocht je toch stookolieschade vaststellen, dan kan je in bepaalde gevallen een beroep doen op je familiale verzekering of brandpolis. De voorwaarde hiervoor is wel dat je de controle van je stookolietank liet uitvoeren door een erkend expert. Als dat het geval is, kunnen zulke polissen zelfs tussenkomen bij een bodemsanering. Gezien de hoge kosten die aan zo’n sanering verbonden zijn, is het zeker de moeite waard om verzekeringstechnisch in orde te zijn.

3. Geniet langer van je stookolietank en installatie

Je wil uiteraard zo lang mogelijk plezier hebben van je stookolietank en verwarmingsinstallatie. Nog een belangrijke reden om je stookolietank regelmatig te laten controleren. Na verloop van tijd kan er condensatiewater in je stookolietank ontstaan en in je verwarmingsinstallatie terechtkomen. Als het water tijdens een controle wordt vastgesteld, kan het eenvoudig uit je stookolietank worden verwijderd en vermijd je onnodige kosten aan je verwarmingsketel.

4. Wees zeker van je stookolielevering

Als je stookolietank niet conform is, mag je stookolieleverancier je stookolietank niet vullen. Dat kan enkel als je een groene of oranje merkplaat hebt die aangeeft dat je stookolietank in orde is bevonden tijdens de laatste controle en het welzijn van het milieu gewaarborgd is. Wil je dus niet onverwacht in de kou komen te staan? Dan zorg je best voor een tijdige controle van je stookolietank.

5. Kies voor een vlottere verkoop van je woning

Heeft je stookolietank geen merkplaat en geldig certificaat? Dan wordt hij gezien als niet-gereglementeerde stookolietank. Wanneer je je woning wil verkopen, ben je strikt genomen niet verplicht om een certificaat voor te leggen, maar het zal de verkoop wel vergemakkelijken. Een niet-gekeurde stookolietank kan immers grote kosten met zich meebrengen en daar zijn potentiële kopers meestal niet happig op. Als je een geldig controle-attest kan voorleggen, weet je koper dat hij zich geen zorgen moet maken over de aanwezige stookolietank.

Klik hier om een controle van jouw stookolietank in te plannen