Nieuws

4-stappenplan voor het onderhoud van je bovengrondse mazouttank

Stap 1: keuring voor ingebruikname van je bovengrondse mazouttank

Als je in Vlaanderen of Brussel woont, moet je je bovengrondse mazouttank verplicht laten keuren na plaatsing en voor ingebruikname. In Wallonië, daarentegen, is het niet verplicht om mazouttanks kleiner dan 3000 liter te laten keuren voor ingebruikname, al wordt het wel sterk aangeraden. Bovengrondse mazouttanks tussen 3000 en 25000 liter moeten worden aangegeven bij de gemeentelijke administratie, een conformiteitsattest ontvangen en een dichtheidstest ondergaan. Mazouttanks groter dan 25000 liter moeten voldoen aan de procedure voorzien in het ‘Permis d’Environnement’.

Stap 2: periodieke keuring van je bovengrondse mazouttank

Na de eerste controle, moet je je mazouttank regelmatig laten herkeuren. Opnieuw zijn de regels verschillend afhankelijk van waar je woont. Zo is het in Vlaanderen verplicht om een bovengrondse mazouttank groter dan 6000 liter om de 3 jaar te laten keuren. In Brussel moet je een bovengrondse mazouttank dan weer jaarlijks laten keuren als de tank is uitgerust met een overvulbeveiligingsysteem, een ontluchtingsleiding die uitkomt in openlucht en een inkuiping. Als dat niet het geval is, moet je je tank elke 5 jaar laten keuren. Woon je in Wallonië en heb je een dubbelwandige bovengrondse mazouttank groter dan 3000 liter? Dan is de keuring verplicht om de 10 jaar. Voor gelijkaardige enkelwandige tanks moet je om de 3 jaar een tankkeuring bestellen.

Stap 3: herstelling of sanering van je bovengrondse mazouttank

Na elke keuring krijgt je bovengrondse mazouttank een groene, oranje of rode dop. Afhankelijk van de kleur moet je al dan niet verder actie ondernemen. Een oranje merkplaat wil zeggen dat je mazouttank gebreken vertoont, maar er geen risico is op bodemverontreiniging. Je hebt in dat geval 6 maanden de tijd om je tank te herstellen en een nieuwe tankkeuring te laten uitvoeren. Kreeg je een rode dop? Dan mag je mazouttank niet meer worden gebruikt en moet hij vervangen worden of gesaneerd.

Stap 4: zorgeloos genieten van warmte en comfort

Wie zijn bovengrondse mazouttank goed onderhoudt, kan zorgeloos genieten van de warmte en het comfort van mazout. Je bent immers zeker van een 100% veilige opslag, haalt een optimaal rendement uit je verwarmingsinstallatie en bent verzekeringstechnisch volledig in orde.